Jongvee

KalverenWanneer het kalf net geboren is dan is de biestvoorziening heel erg belangrijk. De biestopname is het meest belangrijk in de eerste 24 uur. Wanneer ze niet voldoende biest binnen krijgen zijn ze veel gevoeliger voor diarree en luchtwegproblemen en is de weerstand een stuk minder goed. Biest bevat naast veel voedingstoffen de zo belangrijke afweerstoffen, bovendien bevat biest veel ijzer en vit A. De gehaltes aan de afweerstoffen in de biest lopen zeer snel terug. Bovendien sluit het darmslijmvlies van het kalf na 12-24 uur, waardoor de antistoffen niet meer in het bloed opgenomen kunnen worden. Twee redenen dus om het pasgeboren kalf snel van biest te voorzien.
Enkele tips:
  • Koe na kalven direct uitmelken (5,5 -6 liter)
  • Meteen na de geboorte moet het kalf 2 liter biest binnen krijgen. De rest afgesloten en koel bewaren
  • Binnen 12 uur weer 2 liter verstrekken van de eerste melkbeurt
  • De overige 2 liter moet binnen 8 uur hierna weer verstrekt worden
  • Op de tweede dag 3 keer 1,5 liter biest van de tweede melkbeurt verstrekken
  • Vanaf dag 3 overschakelen op kunstmelk

Het is ook belangrijk dat de melk voldoende antistoffen bevat. Het gehalte aan deze stoffen moet minimaal 50 gram/liter zijn. Dit kan gecontroleerd worden met een dichtheidsmeter.
Wanneer er problemen zijn met de kalveren is het een goed idee om het biestmanagement eens onder de loep te nemen. Zo kan er bijvoorbeeld van een aantal kalveren (tussen de 2 en 5 dagen oud) bloed afgenomen worden, om zo te bekijken of ze voldoende biest van goede kwaliteit hebben gehad. Oorzaken van onvoldoende afweer van de kalveren zijn:
  • Te weinig biest gekregen
  • Te laat biest gekregen
  • Slechte kwaliteit biest gekregen
  • Het niet goed ontdooien van bevroren biest

Enkele tips voor het biest management: zorg dat de melk op de juiste temperatuur is en dat het kalf met de kop iets omhoog drinkt. Zorg dat de emmers schoon zijn en scheidt de leeftijdsgroepen (werk van jong naar oud). En als laatste: zorg voor goede ventilatie en een schoon hok.