Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Cavia's

De cavia is afkomstig uit Zuid Amerika. Dit knaagdiertje wordt ook wel Guinees biggetje genoemd. De cavia is zeker geen Marmot! Het is een knaagdiertje met een vriendelijk karakter en ideaal als huisdier voor kinderen. De cavia kan 6-8 jaar oud worden. Het diertje is vooral overdag actief. Er zijn in de loop van de tijd in veel variëteiten in kleur en haar ontstaan.

Een cavia is een sociaal diertje dat niet graag alleen is. Als je maar 1 cavia in huis hebt, zal deze dan ook dagelijks aandacht nodig hebben van de gehele familie. De cavia kan ook met meerdere dieren bij elkaar gehouden worden in een kooi met voldoende ruimte. Meerdere mannetjes in de dezelfde kooi kan soms problemen geven. Castratie van de mannelijke cavia's is dan een mogelijke oplossing. Als bodem bedekking in de kooi kan gekozen worden voor stro, hooi, houtvezel en/of zaagsel. Daarnaast moet het diertje zich ook kunnen verschuilen bij angst/onraad. Dit kan of onder een afdakje of hokje in de kooi of in een dik pak hooi/stro.

De cavia kan net als de mens geen vitamine C aanmaken en is dus afhankelijk van vitamine C opname uit het voer. Vitamine C is erg belangrijk voor een goede weerstand en is nodig bij herstel van ziektes.
Een te kort kan onder andere leiden tot problemen in de bek("scheurbuik") en kan afwijkingen geven aan gewrichten en/of botten, bijvoorbeeld verdikte knieën, waardoor het dier moeite krijgt met lopen.

Het is daarom belangrijk om speciaal caviadroogvoer te geven, hieraan is namelijk extra vitamine C toegevoegd in tegenstelling tot konijnen- of ander knaagdiervoer. Daarnaast is het raadzaam om de cavia dagelijks verse groente of fruit te geven. Met name citrusfruit, kiwi en paprika zitten boordevol vitamine C. Pas op met koolsoorten, sla en klaver, dit kan namelijk gasvorming geven in het maagdarm kanaal waardoor trommelzucht kan ontstaan.