Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Fretten

De fret is een vriendelijk, nieuwsgierig, speels en intelligent huisdiertje. Het is wel van belang dat het diertje al vanaf het begin in nauw contact met mensen is opgegroeid. Zo wordt het gemakkelijker een prettig en aanhankelijk huisdiertje. Het fretje kan het beste worden aan geschaft als pup van 6-8 weken. Het is echter wel een ongeschikt huisdiertje voor jonge kinderen aangezien ze bij een schrikreactie nog wel eens kunnen bijten.

Laat andere huisdieren zoals honden en katten rustig aan dit beweeglijke huisdiertje wennen. Pas wel op met knaagdieren of konijnen. De fret behoort tot de familie van de marterachtigen en is een jachtdiertje. Hij werd en wordt nog steeds gebruikt voor de jacht op konijnen en andere knaagdieren, de fret kan uw huiskonijntje of ander knaagdiertje dan ook gemakkelijk als een prooi zien.

De fret kan zowel binnen- als buitenhuis gehouden worden in een speciale frettenkooi. Een cavia of konijnen kooi heeft te veel ruimte tussen de spijlen, waardoor de fret makkelijk kan ontsnappen. Daarnaast moet er in de kooi een nachthokje voor de fret aanwezig zijn. De bedding van de kooi kan bestaan uit zacht hooi, houtschaafsel of zaagsel evt extra kattenbakje goed absorberend kattengrit wat weinig stuift. Een fret kan namelijk slecht tegen stof. Uitwerpselen moeten dagelijks verwijderd worden. De fret kan ook buiten de kooi in huis gehouden worden en geleerd worden om aan een lijntje te lopen voor buiten. Dan ook een kattenbak met goed absorberend kattengrit in de kamer plaatsen.

Vaccinatie:
Op 9 weken leeftijd is het tijd voor de eerste vaccinatie. Deze moet na 3-5 weken herhaald worden, daarna adviseren wij dit jaarlijks te herhalen. De fret is erg gevoelig voor hondenziekte. De fret kan dit oplopen door contact met een besmette hond of fret. Ook Weil is besmettelijk voor de fret, hoewel de fret wel veel minder gevoelig is voor deze ziekte in tegenstelling tot de hond en de mens. Wij gebruiken in onze kliniek de Nobivac entstof welke veilig is voor de fret.
Als u uw fret mee wilt nemen naar het buitenland, dan is een rabiës enting verplicht. Deze moet minimaal een maand voor vertrek gegeven worden en is een jaar geldig.