Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Kleine knaagdieren

Hieronder valt onder andere de muis, rat, hamster, chinchilla, degu en de gerbil. Het zijn alle knaagdiertjes dus de kooi moet knaagdier bestendig zijn. Als bodembedekking kan over het algemeen zaagsel worden gebruikt. Er zijn daarnaast ook andere soorten bodembedekking mogelijk. De chinchilla en de gerbil zijn gek op een zandbadje en hebben dit ook nodig voor de verzorging van de vacht. Deze kan in een hoekje van de kooi geplaatst worden. Er is speciaal chinchilla zand verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak.

De meeste knaagdieren vinden het fijn om een schuilplaats te hebben in de kooi in de vorm van een huisje of voldoende hooi/stro/houtkrullen om een holletje te maken. Het oppakken van een knaagdier moet altijd rustig gebeuren. Als ze liggen te slapen eerst rustig wakker maken! Want bij schrik kunnen ze bijten. Pak een knaagdier en met name de chinchilla of de gerbil nooit op bij de vacht of de staart, maar "schep" ze als het ware op. De vacht/staart kan namelijk los laten bij deze knaagdieren!

Er is voor elke knaagdiersoort een speciaal knaagdier voer beschikbaar bij de dieren speciaal zaak. Naast het droogvoer kan hooi van goede kwaliteit gegeven worden en evt wat versnaperingetjes zoals groente, fruit of een wilgentakje. En natuurlijk dagelijks vers water uit een bakje of een drinkbottle.