Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Konijnen

Konijnen horen thuis in de groep van de haasachtigen, de lagomorpha en dus eigenlijk niet zoals veel mensen denken in de groep van de knaagdieren. Het verschil is dat het konijn achter de grote snijtanden in de bovenkaak twee kleine stifttandjes heeft staan, dit hebben de knaagdieren niet.
Toch willen we hier wat over dit diersoort vertellen.
Het konijn is over het algemeen een erg vriendelijk huisdier. Vooral als ze al van jongs af aan opgroeien met kinderen. Echter een groot nadeel: het blijft een knager dus pas op met bijvoorbeeld elektrische bedrading in huis. Het zou niet het eerste konijn zijn dat kortsluiting in huis veroorzaakt.
Konijnen zijn geschikt om zowel binnen als buiten gehouden te worden. Het konijn heeft wel veel beweging nodig en heeft dus een ruime kooi/hok nodig met voldoende bescherming tegen zon, wind en regen. Een konijn is ook in zekere mate zindelijk te maken, zodat je ze vrij in huis kunt laten rondlopen. Je kunt ze trainen om op een kattenbak gevuld met zachte kattenbak vulling (zoals houtvezel), zaagsel of stro hun behoefte te doen. Belonen kan door iets lekkers te geven.
Konijnen kunnen goed met meerdere dieren bij elkaar gehouden worden. Ook huisvesting samen met cavia's is mogelijk. Maar met name mannetjes kunnen nog wel eens vechten.

Vaccinatie van het konijn

Een konijn kan gevaccineerd worden tegen 2 dodelijke virus infecties: myxomatose en VHD. Het is raadzaam om uw konijn 2x per jaar te laten vaccineren.

Video's

Toon meer