Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Operatie

Op onze locatie in Voorthuizen hebben wij een aparte operatiekamer en beschikken wij over onder andere gasnarcose en bewaking. Op deze locatie kunnen wij daarom diverse (complexere) operaties uitvoeren, zoals:
    - Castratie en sterilisatie
    - Keizersnede
    - Verwijderen van tumoren en nemen van biopten
    - Oogheelkunde: zoals oogbol verwijderen, ooglidcorrecties en cherry eye-operaties
    - Buikoperaties: bijvoorbeeld aan maag, darmen, milt en blaas

Naast de feitelijke chirurgie, zorgen wij er ook voor dat uw huisdier stressvrij gaat slapen, een pijnloze en stabiele narcose heeft en snel na de operatie weer goed wakker wordt.
Een enkele chirurgische ingreep is te complex. Voor deze ingrepen zullen wij u doorverwijzen naar één van de specialistische klinieken waar wij mee samenwerken.

Voorbereiding:
Voor geplande operaties vragen wij u er rekening mee te houden dat uw huisdier nuchter moet zijn. Dit houdt in dat uw hond of kat niet gegeten mag hebben vanaf 20:00 uur de avond voor de operatie. Drinken mag wel.  Dit kan echter verschillen per huisdier, een konijn hoeft bijvoorbeeld niet nuchter te zijn.

Voor de operatie zal de dierenarts uw huisdier klinisch onderzoeken, waarbij o.a. naar het hart en de longen wordt geluisterd. Hierdoor proberen wij het narcose risico te verminderen.

Bij risico patiënten zoals oudere dieren, dieren met hart/longproblemen of zieke dieren zullen wij geplande operaties zoals gebitssanering of castratie/sterilisatie uitstellen of zullen wij de narcose aanpassen, zodat deze patiënten meer kans maken op een succesvol verloop van de operatie. Dit geldt ook voor spoedoperaties.

Narcose:
Operaties worden gedaan onder volledige narcose. Dit is vaak een combinatie van injectie-anesthesie en inhalatie-anesthesie (oftewel gasnarcose). Tijdens de narcose kunnen wij uw huisdier monitoren op onder andere de ademhaling, de hartslag, het zuurstof en CO2 gehalte. Patiënten krijgen zuurstof toegediend en liggen indien nodig aan een infuus. Uw huisdier wordt, zowel door de dierenarts als door de paraveterinaire assistente, gedurende de hele operatie goed in de gaten gehouden. Door al deze maatregelen is de narcose zeer veilig en goed te reguleren, waardoor de anesthesie risico’s minimaal zijn.

Nazorg:
We zorgen ervoor dat uw huisdier helemaal wakker is alvorens hij/zij weer mee naar huis gaat. Tevens dient in sommige gevallen de operatiewond extra beschermd te worden, bijvoorbeeld door een petshirt, kraag of een verband. Een enkel geval krijgt medicatie mee voor thuis en dient terug te komen voor controle van herstel. U zult uiteraard uitgebreid geïnformeerd worden over de nazorg van uw dier, inclusief een nazorgformulier.