Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

RHD2-virus

Virus
VHD (Viral Hemorrhagic Disease) is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus: het RHD-virus (Rabbit Hemorrhagic Disease). Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen maar ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.

Tot op heden was alleen RHD1 bekend. Deze eerste variant zorgde de afgelopen twintig jaar voor massale sterfte onder konijnen in het wild.

Een konijn is niet te behandelen als deze eenmaal besmet is met RHD2 en het konijn zal binnen 3-5 dagen sterven. Er wordt dus geadviseerd om je konijn preventief in te laten enten en externe risico's te beperken. Bij de 'normale' inenting is je konijn niet beschermd tegen deze variant van het virus, dit vraagt dus om een extra inenting.
Hiervoor organiseren wij een speciale vaccinatie dag op woensdag 21 september tussen 16.00 en 17.00 uur en tevens tussen 19.00 en 20.30 uur. Deze vaccinatie dient na zes weken herhaald te worden.

Voorkom besmetting
Wat je kunt doen om besmetting te voorkomen:
* Houd je konijn(en) uit de buurt van andere konijnen.
* Voer geen (vers) gras of groente van buiten (bijvoorbeeld uit je moestuin) aan je konijn. Kijk ook uit met het voeren van onverpakt hooi waarvan je vermoedt dat wilde konijnen erbij kunnen zijn gekomen.
* Voorkom direct contact van je konijn met konijnen uit het wild. Als er wilde konijnen in de buurt van je huis voorkomen, kun je overwegen om je konijn (tijdelijk) binnen te huisvesten. Neem ook geen zieke konijnen uit het wild mee naar huis..
* Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken. Was je handen extra goed met water en zeep voor én na het voeren en verzorgen van je konijn.
* Pas op met konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via je schoenen kan het virus verspreid worden. Houd je je konijnen binnen? Wissel van schoenen bij het naar binnen gaan. Houd je je konijnen buiten, bijvoorbeeld in een ren in de tuin? Dan kun je daar beter andere schoenen dragen dan dat je op straat draagt. Laat je konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoenen waarmee over mogelijk besmet terrein is gelopen.