Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Sterilisatie van de teef

De meeste Nederlandse honden worden gesteriliseerd.
In Nederland wordt voor het verwijderen van de eierstokken bij de teef, de term "sterilisatie” het meest gebruikt.

De belangrijkste redenen om een teef te steriliseren zijn:
*    U wilt geen pups
*    U wilt geen loopse hond
*    Uw hond heeft veel last van de schijnzwangerschap
*    Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!

U wilt geen pups
Indien u zeker weet dat u geen nestje van uw hond wilt is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keus.

U wilt geen loopse hond
De eerste loopsheid zien we meestal tussen de 6 en 18 maanden. Gemiddeld worden teven elke 7 maanden loops (variërend tussen de 4-12 maanden).
Tijdens de loopsheid verliest een teef bloederig vocht uit de vagina. De vulva is gezwollen en ze is aantrekkelijk voor reuen.  Na een sterilisatie zal uw hond niet meer loops worden.

Uw hond heeft veel last van de schijnzwangerschap
Tijdens schijnzwangerschap vertoont een teef hetzelfde gedrag als na de bevalling, zoals nesteldrang, het opzwellen van de melkklieren met regelmatig melkgift. In sommige gevallen kan de teef zich zeer vervelend gaan gedragen of wordt ze er behoorlijk ziek van.  Dit kan zo erg zijn dat u de hulp van een dierenarts moet inroepen. Als dierenarts hebben wij medicijnen die de verschijnselen van schijnzwangerschap doen verminderen.
Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe en kunnen medicijnen niet meer toereikend zijn. Een sterilisatie van uw hond is de oplossing. Ze kan dan niet meer schijnzwanger worden.

Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!

Een niet-gesteriliseerde teef loopt (meer) risico op:
*    Baarmoederontsteking
*    Melkkliertumoren
*    Suikerziekte

Baarmoederontsteking
Ongeveer een kwart van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt rond de leeftijd van 10 jaar een baarmoederontsteking. Dit is een zeer ernstige ziekte, waar uw hond aan dood kan gaan. Een levensreddende operatie is dan meestal noodzakelijk. Gaat uw teef ineens veel drinken en plassen na de loopsheid en/of krijgt ze rare uitvloeiing uit de vulva, denk dan aan een baarmoederontsteking en neem contact met ons op.
Een gesteriliseerde teef kan geen baarmoederontsteking krijgen.

Melkkliertumoren
Sterilisatie voor de eerste loopsheid verminderd de kans op melkkliertumoren met meer dan 90%.  Na elke loopsheid neemt de kans op melkkliertumoren toe.
Sterilisatie van uw hond op jonge leeftijd is dus de beste keus.

Suikerziekte
Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt, via het groeihormoon, voor een verhoogde suikerproductie en insulineresistentie in het lichaam. Dit kan suikerziekte veroorzaken. Ook zorgt deze hormoonproductie voor een moeizamere behandeling bij de suikerziekte. Vandaar het advies om te steriliseren, zeker bij al aanwezige suikerziekte.

Wat zijn de nadelen van een sterilisatie?
Heeft een sterilisatie van de teef alleen maar voordelen? Nee, er zijn ook een aantal nadelen:
*    Operatierisico
*    Vetzucht
*    Slechte vacht
*    Incontinentie

Operatierisico
Over het algemeen vallen de risico’s mee. Het is een standaard ingreep, maar het zal maar net uw hond zijn die complicaties krijgt. Bij elke operatie kan er iets misgaan.
Om het narcoserisico tot nagenoeg nul te reduceren gebruiken we moderne en veilige methodes en narcosemiddelen.

Vetzucht
Het is niet juist dat honden altijd dikker worden na sterilisatie. Gesteriliseerde teven hebben minder eten nodig dan niet-gesteriliseerde teven. Als de hoeveelheid voer na de operatie niet wordt verminderd, zal de teef aankomen, dus let op de voeding.

Slechte vacht
Sommige eigenaren van langharige hondenrassen geven aan, dat de kwaliteit van de vacht van hun hond na sterilisatie afnam. De vacht wordt doffer en kammen gaat moeizamer.
Voor ons dierenartsen is dit geen reden om niet te steriliseren.

Incontinentie
De kans op urine-incontinentie is zeer gering en gelukkig is deze aandoening met medicatie goed te behandelen.
Bij urine-incontinentie verliest uw hond urine zonder daar controle over te hebben. Dit is een vervelend probleem. Het komt voornamelijk voor bij gesteriliseerde teven en minder bij intacte teven en reuen.
De kans op incontinentie is mogelijk iets groter bij grotere rassen en bij honden met een staartamputatie. Echter dit is niet bewezen. Bij deze dieren wordt een sterilisatie vaak na de eerste loopsheid geadviseerd.

Wanneer sterilisatie
Een sterilisatie kan het best worden uitgevoerd in de geslachtshormoonvrije periode. De doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder is in die periode laag. De kans op complicaties tijdens een operatie is dan het kleinst.
Ons advies is om uw hond te steriliseren uiterlijk na de tweede loopsheid. Laat u uw teef één keer loops worden, dan adviseren wij haar te steriliseren drie maanden na de loopsheid.

Hoe verloopt een sterilisatie
Sterilisatie is een standaardingreep die onder algehele narcose gebeurt. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven altijd pijnstillers mee voor de dagen na de operatie, dit bevordert de wondgenezing. Tien dagen na de operatie wordt de wond door ons gecontroleerd.
Om de operatierisico's tot nagenoeg nul te reduceren gebruiken we moderne en veilige methodes en narcosemiddelen. Dit is vaak een combinatie van injectie-narcose en gasnarcose. Tijdens de narcose kunnen wij uw huisdier monitoren op onder andere de ademhaling, de hartslag, het zuurstof en CO2 gehalte. Patiënten krijgen zuurstof toegediend en liggen indien nodig aan een infuus. Uw huisdier wordt, zowel door de dierenarts als door de paraveterinaire assistente, gedurende de hele operatie goed in de gaten gehouden. Door al deze maatregelen is de narcose zeer veilig en goed te reguleren, waardoor de anesthesie risico's minimaal zijn.