Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Wormen, vlooien en teken bij honden

Wormen
Honden staan continu bloot aan besmetting van wormenlarven in de omgeving. De hond neemt deze larven op via de bek dan groeien deze larven uit tot volwassen wormen die op hun beurt weer larven uitscheiden. Die kunnen vervolgens weer door uw hond worden opgenomen waardoor de wormenbesmetting alleen maar toeneemt.
Deze wormen scheiden larven uit die gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid! Met name kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor deze larven maar ook volwassenen kunnen hier problemen van krijgen.  

Het beste is om uw hond te ontwormen met de ontwormingsmiddelen die u bij uw dierenarts koopt. Deze hebben het breedste werkingsspectrum en zijn het veiligste. Ontworming is mogelijk in tabletvorm en tegenwoordig ook door de gemakkelijke toediening van een pipet in de nek (daarmee is uw hond ook direct beschermd tegen vlooien).

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet altijd aan uw hond te zien dat hij/zij wormen heeft. Een ander misverstand is dat een hond die veel braakt of diarree heeft  altijd wormen heeft.

Wanneer u uw hond(en) 4x per jaar ontwormt, dan blijft uw hond wormenvrij en de infectiedruk van de omgeving laag.

Vlooien
Zelfs de best verzorgde hond kan vlooien krijgen. Vlooien zijn vervelende kleine beestjes die zich prima thuis voelen bij u in huis. Zij kunnen bij u en uw hond jeuk veroorzaken. Wilt u zeker weten dat uw hond geen vlooien krijgt? Dan is verstandig uw hond te behandelen met een antivlooienmiddel ook als deze geen vlooien heeft. Zo voorkomt u dat uw hond last van jeuk krijgt en zo voorkomt u een vlooienplaag bij u in huis.

Wanneer uw hond veel krabt is het verstandig de vacht eens van naderbij te inspecteren. Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes uitstekend  op te sporen. Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke hond kan vlooien krijgen!

Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw hond is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor u bij aanraking. Koop uw vlooienbestrijding bij uw dierenarts, dan bent u verzekerd van de modernste en veiligste middelen voor uw hond.

  • Pipetjes voor in de nek (Activyl®/Stronghold®/Prac-Tic®): de meest moderne middelen die het gemakkelijkst zijn toe te dienen.
  • Pil (Program®): Als aanvulling bij vlooienallergie. Voorkomt alleen de voortplanting, doodt niet de vlooien!
  • Shampoo: verouderd middel
  • Poeder: verouderd middel Vlooienband: verouderd middel

Heeft uw hond veel vlooien of al langer last van vlooien dan is de kans groot dat er een lintwormbesmetting aanwezig is.

Teken
Iedereen kent ze waarschijnlijk wel, de teek! Deze (insecten)diertjes komen overal voor maar vooral in een bos- heiderijke omgeving. Het komt in Nederland steeds vaker voor dat teken ernstige ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Het is dus zaak teken zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral indien u de hond meeneemt naar het buitenland is het aan te raden uw hond goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten bestaan.

Bij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft het om ziektes over te brengen.
Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen en dat er geen delen achterblijven die kunnen gaan ontsteken.

Sinds dit jaar is er een vaccinatie tegen de Ziekte van Lyme voor honden op de markt. Na twee vaccinaties met 3 weken tussentijd, is uw hond voor een jaar beschermd tegen de belangrijkste verwekkers van de Ziekte van Lyme.

Beter nog, is het voorkomen van tekenbeten. Dit is mogelijk met een anti-tekenband, een spray of een pipet in de nek.