Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Wormen, vlooien en teken bij katten

Wormen:
Alle katten worden regelmatig met wormen besmet (ook binnenkatten!), uw kat dus ook. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet altijd aan een kat te zien dat hij/zij wormen heeft. Een kat hoeft ook niet altijd ziek te worden van wormen. Echter, deze wormen scheiden larven uit die gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid! Met name kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor deze larven.

Katten met vlooien (of die vlooien hebben gehad) zijn bovendien besmet met lintworm.   

Het beste is om uw kat te ontwormen met de ontwormingsmiddelen die u bij uw dierenarts koopt. Deze hebben het breedste werkingsspectrum en zijn het veiligste. Ontworming is mogelijk in tabletvorm en tegenwoordig ook door de gemakkelijke toediening van een pipet in de nek (daarmee is uw kat ook direct beschermd tegen vlooien).

Wanneer u elke 3 maanden ontwormt kunt u ervan uitgaan dat de infectiedruk en de wormenbesmetting van uw kat laag blijft.

Vlooien:
Zelfs de best verzorgde kat kan vlooien krijgen. Ook binnenkatten! Vlooien zijn vervelende kleine beestjes die zich prima thuis voelen bij u in huis. Zij kunnen bij u en uw kat jeuk veroorzaken. Het is verstandig uw kat te behandelen met een antivlooienmiddel ook als deze geen vlooien heeft. Zo voorkomt u dat uw kat last van jeuk krijgt en bovendien voorkomt u zo een vlooienplaag bij u in huis.

Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes nog beter op te sporen. Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke kat kan vlooien krijgen!

Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw kat is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor u bij aanraking. Koop uw vlooienbestrijding bij uw dierenarts, dan bent u verzekerd van de modernste en veiligste middelen voor uw katten.

  • Pipetjes voor in de nek (Stronghold®/Activyl®): de meest moderne middelen die het gemakkelijkst zijn toe te dienen.
  • Spray: Dit is het enige middel dat veilig is voor de zeer jonge kittens. Volwassen katten nemen het u niet in dank af wanneer zij ingesprayed worden!
  • Injectie (Program®) halfjaarlijkse injectie die de voortplanting van de vlo tegengaat, doodt niet de vlooien!
  • Shampoo: verouderd middel
  • Poeder: verouderd middel
  • Vlooienband: verouderd middel

Heeft uw kat last van vlooien of vlooien gehad, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze ook met lintworm is besmet.  

Teken:
Iedereen kent ze waarschijnlijk wel, die bloedzuigende parasieten! Deze insecten komen overal voor maar vooral in een bosrijke omgeving. Het komt in Nederland niet vaak voor maar teken kunnen diverse dodelijke ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Het is dus zaak teken zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral indien u uw kat meeneemt naar het buitenland is het aan te raden deze goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten bestaan.
Bij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft het om ziektes over te brengen. Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen en dat er geen delen achterblijven die kunnen gaan ontsteken.

Beter nog, is het voorkomen van tekenbeten. Dit is mogelijk met een pipet Frontline in de nek of de Seresto halsband.