Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Antibiotica beleid

Sinds enkele jaren staat het antibiotica gebruik binnen de diergeneeskunde in de maatschappelijk belangstelling. De overheid heeft vastgesteld dat de hoeveelheid antibiotica in enkele jaren tijd sterk verminderd moet worden. De gestelde doelen voor 2012 zijn inmiddels behaald.  Zie ook onderstaande grafiek van MARAN van 9 november 2012. De trend van 2012 wordt ook doorgezet in 2013.

Naast een vermindering van de hoeveelheid antibiotica, hebben de dierenartsen ervoor gekozen om extra aandacht te geven aan de vermindering  van bepaalde soorten antibiotica. Deze antibiotica kennen weinig ongevoeligheid onder bacteriën en hebben een brede werkzaamheid. Vanwege deze eigenschappen worden ze nu gezien als zijnde "laatste redmiddel": werkt geen ander antibioticum, dan wordt een antibioticum uit deze groep pas gebruikt. DAP V.U.G. werkt hard mee in de vermindering van antibiotica gebruik en heeft op sommige vlakken een bovengemiddeld hoge reductie bereikt. De uitdaging daarbij is om er de bedrijfsresultaten niet onder te laten lijden.

De keuze voor antibiotica wordt gedaan aan de hand van een formularium. Voor de meeste diersoorten bestaat een formularium, deze geeft aan de hand van een aandoening keuze mogelijkheden van antibiotica. De keuzes worden opgedeeld in drie groepen:
Eerste keuze: deze antibiotica worden gekozen de eerste maal dat een aandoening voorkomt en op basis van werkzaamheid.
Tweede keuze: indien een eerste keus antibiotica niet werkt, of omdat bedrijfsgeschiedenis leert dat op het bedrijf pathogenen voorkomen die ongevoelig zijn voor het eerste keus middel.
Derde keuze: deze antibiotica mogen pas ingezet worden na gevoeligheidsbepaling van pathogenen, waarbij ongevoeligheid voor eerste en tweede keus middelen is bewezen.

Antibiotica

Nieuwe antibiotica regeling met ingang van 1 maart 2014!

Vanaf 1 maart 2014 gelden nieuwe regels voor het gebruik van antibiotica bij melkvee, varkens, vleeskalveren en vleeskuikens. Dan hebben alle antibiotica de UDD-status ("Uitsluitend Door Dierenarts") en gelden er strengere voorwaarden voor het gebruik.

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft informatie opgesteld over de gevolgen van deze regeling voor dierenarts en veehouder.

U vindt hier directe links naar:

* Folder Economische Zaken.

* Schema antibiotica UDD-regeling.

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met één van de dierenartsen van DAP V.U.G.


Werkbezoek van Tweede Kamerleden bij DAP V.U.G.

Mede naar aanleiding van de nieuwe antibiotica regeling heeft er een werkbezoek plaats gevonden van Tweede Kamerleden aan DAP V.U.G. op vrijdag 4 april 2014.
Onderdeel van het werkbezoek was ook een rondleiding op een zeugenbedrijf en een vleeskalveren bedrijf. Lees hier meer over dit werkbezoek.