Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Meest voorkomende infectieziekten

KoeienBVD: dit is de afkorting van Bovine Virus Diarree. Slechte groei, sterfte, diarree, koorts en griep kunnen de klachten zijn die voorkomen. Eigenlijk zijn het vooral aspecifieke klachten zoals teveel uierontsteking, minder goede vruchtbaarheid, meer doodgeboren kalveren, aan de nageboorte staan en vroeggeboorte.

IBR: wanneer dit voor het eerst op het bedrijf komt dat is het eigenlijk een ernstige griep bij de koeien. Het geeft longontsteking, snotneuzen, hoesten, verwerpen en sterfte. Wanneer het later sluimerend op het bedrijf aanwezig is dan zijn er vooral weerstand problemen en klachten over de vruchtbaarheid.

Paratuberculose: dit is een hardnekkige bacterie die vaak pas erg laat tot verschijnselen leidt bij de koeien. Vaak uit de ziekte zich pas vanaf een leeftijd van 15 maanden. Dieren zijn trager, dalen in melkgift, vermageren ondanks goed eten en hebben vaak te dunne mest.

Salmonella: dit is een ziekte die zich in verschillende vormen uit. Wanneer een volwassen koe klinisch ziek is hiervan ziet u diarree en hele hoge koorts (> 40,5 graden). Wanneer de ziekte subklinisch in de stal aanwezig is hebben er meerdere  dieren diarree en iets melkgift daling maar worden ze er niet doodziek van. Ook kalveren kunnen hier diarree van hebben of ontstoken gewrichten van krijgen.

Bovenstaande ziektes kunnen gemonitord worden op uw bedrijf. In het geval van BVD en IBR helpen wij u hier graag verder mee. U kunt enten tegen deze ziektes of vrij worden hiervan. In het geval van paratuberculose en salmonella wil de zuivelfabriek dat u hier onderzoek naar laat doen. Dit gaat via de tankmelk.