Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Spuittechniek

Bij de behandeling van kalveren is het van groot belang dat de kalveren de medicijnen op de juiste wijze geïnjecteerd krijgen. Er is een onderscheid te maken tussen injectiemiddelen die subcutaan (onder het vel) of intramusculair (in de spier) gespoten moeten worden. Voor de werking van het medicijn is het van groot belang dat het op de correcte wijze word toegediend.
 
SpuittechniekenBij een subcutane injectie (onder het vel) is de gemakkelijkste manier om een stuk vel in de hals op te tillen, en daar schuin onder te spuiten (zie foto). Het kan soms gemakkelijk zijn om hiervoor een korte naald te gebruiken. Onder andere resflor dient op deze wijze te worden toegediend.

Een intramusculaire injectie is een injectie in het spierweefsel. De spuit dient loodrecht op de hals te worden geplaatst, en er moet gespoten worden met een naald die lang genoeg is om in de spier te komen (zie foto). De lengte en dikte van de naald is afhankelijk van de grootte van het kalf. Middelen die in de spier gespoten dienen te worden zijn bijvoorbeeld Procpen of Oxyject 10%.
 
Een middel wat zowel subcutaan als intramusculair gespoten kan worden is Nuflor. Echter, hierbij is er wel een verschil in dosering. Bij subcutane toediening (onder het vel) is het nodig om eenmalig 1 ml per 7,5 kg te spuiten. Bij intramusculaire toediening is de dosering 1 ml per 15 kg lichaamsgewicht, echter, na 48 uur dient het kalf nogmaals gespoten te worden.

SpuittechniekDe juiste plaats van injectie is in de halsspier, vóór het schouderblad. Zorg ervoor dat u niet te laag, maar ook niet te hoog spuit in de hals.

De hygiëne van de spuit en naald zijn van groot belang om ziekteoverdracht tussen kalveren te voorkomen. Maak regelmatig de revolverspuiten schoon, werk zoveel mogelijk met één injectiemiddel per spuit en wissel regelmatig van naalden. Een scherpe, schone naald kan een grote bijdrage leveren in het voorkomen van spuitplekken. Zorg voor een nette en schone opslag van de medicijnen en spuiten.

Bij vragen over de juiste spuittechniek, keuze voor naalden of opslag van medicijnen kunt u altijd terecht bij uw dierenarts.