Volg ons op Facebook Inloggen klantenportaalKlantenportaal
Dierenartsenpraktijk

Voorthuizen
Uddel
Garderen
Logo van Dapvug Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
driehoek logo

Geriatrische (oude) paarden

Leeftijd komt met gebreken, ook bij paarden. Sommige afwijkingen beginnen echter subtiel, maar kunnen langzaam verergeren tot een groot probleem. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan gebitsproblemen, maar ook de welbekende ziekte van Cushing. Omdat een ouder paard met goed management en met een regelmatige gezondheidscontrole meer kans heeft op gezond oud te worden raden wij een jaarlijkse gezondheidscontrole van uw paard aan. Tijdens deze gezondheidscontrole wordt niet alleen uw paard onderzocht, maar wordt ook bijvoorbeeld gekeken na het voerschema. Deze controle kan eventueel aangevuld worden met bloedonderzoek voor de ziekte van Cushing en indien nodig gebitsbehandeling. Heeft u vragen over uw geriatrische paard dan kunt u contact opnemen met één van onze paardendierenartsen. Wij lichten enkele veel voorkomende afwijkingen bij oudere paarden hieronder toe.

Tandproblemen
De tanden en kiezen van een paard slijten langzaam af. In de loop der jaren kan dit resulteren in het volledig verdwijnen van sommige elementen. Hierdoor, maar ook door andere oorzaken, kan een paard slechter gaan eten en afvallen. Naast regelmatige controle van de tanden en kiezen, kan ook een aangepast rantsoen uitkomst bieden. De dierenartsen van DAP V.U.G. helpen u hier graag bij.

Gewrichtsproblemen
Geriatrische paarden kunnen last krijgen van de gewrichten en hierdoor stijf en stram lopen. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld artrose. Door uitgebreid onderzoek, dit kan onder andere met röntgenfoto's, en aanpassen van bewegingsregime en management kan het paard verbeteren. Eventueel kunnen we het paard ook helpen met verschillende soorten medicatie. Door regelmatige controle kan de voortgang van de artrose goed bijgehouden worden en bij verslechtering snel ingegrepen worden.

Ziekte van Cushing (PPID)
Door een afwijkende hormoon productie ontstaat de ziekte van Cushing. Deze ziekte kenmerkt zich in later stadium door het wollige haarkleed van een paard. De meer subtiele symptomen zijn bijvoorbeeld vermageren en sloomheid. Een ander, niet subtiel, symptoom is hoefbevangenheid. Door bloedonderzoek naar aanwezigheid van deze ziekte, en bij aanwezigheid management aanpassen en eventueel medicinale behandeling, kan uw paard zonder problemen van zijn oude dag genieten.

Heeft u specifieke vragen over uw oudere paard, neem dan contact op met één van onze paardendierenartsen. Zij helpen u graag uw geriatrische paard gezond te krijgen en houden.