Preventieve zorg

Mede dankzij betere voeding en verzorging worden onze huisdieren steeds ouder. Preventieve zorg is gericht op het voorkomen van ziekte. Wij helpen u graag uw huisdier gezond te houden, zodat u zo lang mogelijk van uw huisdier kunt genieten!

Er zijn enorm veel soorten vogels bekend. De ene vogel is echter de andere niet. Tussen de soorten zitten enorme verschillen in mate van domesticatie en intelligentie. Elke soort heeft andere behoeftes aan voeding, leefomstandigheden en huisvestingseisen. Dit maakt dat niet alle vogels geschikt zijn om te houden als huisdier. Het is dus erg belangrijk om u goed te verdiepen in de eigenschappen en behoeften van de dieren die u verzorgt.

Papegaaien en parkieten

De groep papegaaien en parkieten, samen kromsnavels genoemd, is groot en divers. Er bestaan meer dan 350 soorten die in allerlei gebieden leven. Om een kromsnavel gezond te houden is de juiste voeding erg belangrijk. Voeding is niet alleen zeer belangrijk voor een gezonde ontwikkeling, maar speelt ook een belangrijke rol bij het gedrag van deze vogels. Papegaaien beschikken namelijk over de intelligentie van kinderen van 3-5 jaar.

Gedragsproblemen kunnen heel frustrerend zijn voor de eigenaar en de vogel. Het is bekend dat papegaaien in de natuur circa 5-8 uur per dag bezig zijn met het vergaren van voedsel. Het aanbieden van speelgoed waarin voer verstopt kan worden kan verveling tegen gaan. Hierdoor kunnen gedragsafwijkingen, zoals verenplukken, schreeuwen en bijten, worden voorkomen of worden opgelost. Naast de speeltjes is ook sloopmateriaal erg belangrijk bij de huisvesting voor de kromsnavels. Want verveling is dodelijk, dat weten we nu!

Als je aan huisvesting denkt, denk je ook meteen aan de kooi. Het is belangrijk dat de vogel de ruimte heeft. De vogel moet de vleugels kunnen strekken zonder de wanden van zijn kooi of volière aan te raken. Voor je kromsnavel is het prettig als de spijlen van de kooi horizontaal lopen zodat hij hier lekker langs kan klimmen. Het beste is om meerdere zitstokken met verschillende diameters te gebruiken om de druk op de pootjes te verdelen. Gebruik natuurlijke zitstokken van bijvoorbeeld onbespoten fruitbomen.

Een beter leven is zo min mogelijk tralies. Een vrolijke papegaai is een gelukkige, tamme, gezonde papegaai, die zo veel mogelijk uit de kooi gehaald wordt. Een mooie speelboom in de huiskamer, zelfgemaakt van wilgen-, vlier- of fruitbomenhout, of een prachtige Javaboom met een fraai prijskaartje, het kan allemaal. Belangrijk is dat de vogel er vrij en blij bij kan zitten en veel meer deel uit kan maken van het gezin.

Zoals eerder is geschreven is de juiste voeding erg belangrijk om uw kromsnavel gezond te houden. Kromsnavels zijn grofweg te verdelen in nectar- en polleneters, zaadeters, vruchteneters en planten- en insecteneters en vaak gaat het om een combinatie.

Een gebrekkige voeding is vaak de oorzaak van het optreden van allerlei ziektes. Zadenmengsels bevatten heel veel tekorten aan essentiële mineralen en vitaminen. Een te kort aan vitamine A maakt de vogels gevoelig voor schimmelinfecties in de luchtwegen. De vette voeding zorgt voor aderverkalking. Een tekort aan calcium zorgt bij grijze roodstaart papegaaien voor het optreden van ‘epileptiforme aanvallen’.

Zorg dus voor een goed gevarieerd dieet met onder andere groenten en fruit en geef uw kromsnavel een goede kwaliteit pelletvoeding (brokjes). Elk brokje bevat namelijk alles wat ze nodig hebben, net als bij de brokken voor honden en katten. Er zijn verschillende pelletvoedingen te koop. Zo is de voeding van Harrison of Nutribird zeer geschikt voor kromsnavels.

Zorg elke dag voor onbeperkt vers water.

Meer weten? Kijk voor informatie op licg.nl en download de LICG Huisdierenbijsluiter.

Zangvogels

Er zijn enorm veel soorten zangvogels bekend. Hun kleurrijke veren en prachtige zang maken ze tot populaire huisdieren. De meeste bekende zangvogels zijn de kanarie en de zebravinken.

Kanaries worden meestal alleen gehouden in een kooi. De kooi dient minimaal 40 x 30 x 40 cm te zijn. Echter zijn kanaries sociale vogels en dus veel gelukkiger in een volière met meer ruimte en afleiding. Het zijn leuke actieve vogels en ze kunnen wel 12 jaar oud worden. De mannetjes kunnen prachtig zingen, maar twee mannen bij elkaar gaat meestal niet goed. Ook zebravinken zijn sociale dieren en houden dus van gezelschap, of dit een mannelijke of vrouwelijke soortgenoot is, is van minder belang. Ook deze vogeltjes kunnen met vele kleine tropische vogels samen gehouden worden in een ruime volière. Zebravinken worden gemiddeld 5 jaar.

Zowel kanaries als zebravinken zijn winterhard zo lang ze de beschikking hebben over een beschut nachthok. Het zijn vogels die graag knabbelen aan planten, dus pas op met giftige planten!

Een goede voeding in combinatie met vers en schoon water zijn de eerste levensbehoefte van de vogels. Er worden verschillende soorten voedingen aangeboden, helaas meestal gebaseerd op zaadmengsels. Bij alle standaard zaadmengsels is er een groot tekort aan essentiële mineralen en vitaminen. In de natuur eten de vogeltje insecten, plantjes en wat er maar voor hun snavel komt om aan hun behoeftes te voorzien. Het dieet moet dus regelmatig aangevuld worden met bijvoorbeeld eivoer en groenvoer. Wij adviseren kanaries en overige zangvogels complete brokjesvoeding te geven van bijvoorbeeld Harrison of Nutribird, hier zit wel alles in wat ze nodig hebben. Verder dienen de vogels de beschikking te hebben over maagkiezel en grit.

Zorg elke dag voor vers water.

Meer weten? Kijk voor informatie op licg.nl en download de LICG Huisdierenbijsluiter.

Kippen

Een koppeltje kippen in de tuin geeft gezelligheid en, niet onbelangrijk, verse eitjes. Er zijn wel ruim 400 kippenrassen. Je heb grote rassen en dwergrassen (krielkippen), legkippen en sierkippen. Kies bij aanschaf een toompje van 3 of meer kippen. Er hoeft niet per se een haan bij, wel zo gemakkelijk indien u in een woonwijk woont. Kies bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud, je kunt deze makkelijker tam maken. Als kippen circa een half jaar oud zijn beginnen ze met het leggen van eieren.

Kippen hebben ruimte nodig om te scharrelen. In een kippenren of los in de tuin. Los in de tuin moet u er rekening mee houden dat ze perken en gras kapot graven met de poten op zoek naar eten. Pas ook op met giftige planten en strooien van mestkorrels, want ze eten alles op wat ze tegenkomen. Toch liever een kippenren, dan één met fijn gaas waar ongedierte niet doorheen kunnen komen. Doordat kippen een zure ontlasting hebben zal er in korte tijd niks meer in de ren groeien. Voorkom een modderpoel door de ren overdekt te maken. Dit zorgt ook voor beschutting tegen zon en roofvogels.

Kippen hebben een droog, tochtvrij maar wel goed geventileerd nachthok nodig met slaapstokken en voldoende legnesten. Een goed kippennachthok heeft gladde wanden en de naden zijn dicht gemaakt om de kans op bloedluizen te verkleinen. Maak het hok regelmatig schoon. Een legnest is een beschutte ruimte waar de kippen in alle rust hun eieren kunnen leggen. Per drie kippen heeft u één legnest nodig.

De basis voor elke kip is onderhoudsvoer in de vorm van legkorrel of legmeel. Legkorrel zorgt voor minder knoeien en legmeel is kleiner waardoor de kippen langer bezig zijn om het op te eten, dit gaat verveling tegen. Graan, meelwormpjes, groente etc kunnen als snack worden gevoerd, maar geef dit met maten. Verder dienen ze beschikking te hebben over maagkiezel en grit. Grit is een aanvulling op de kalkbehoefte van de kip. Kalk hebben ze nodig om de eischaal te produceren. Geef grit in een apart bakje en ververs de inhoud hiervan wekelijks.

Ververs elke dag het water.

Meer weten? Kijk voor informatie op licg.nl en download de LICG Huisdierenbijsluiter.

Ziekten

Er komen verschillende virussen voor bij de kromsnavels. Zo is er bijvoorbeeld Chlamydia (papegaaienziekte), PBFD (snavel en veerrot) en PDD (kliermaagdillatatie). Papegaaienziekte kan ook besmettelijk zijn voor mensen. Het is dus belangrijk om te weten of uw vogel deze ziekte heeft.

Buitenvogels, zoals de kippen, kunnen last krijgen van parasieten. Dit kunnen wormen zijn, maar ook luizen en mijten. Het is dan ook verstandig om een gemengd monster van vogelmest te laten onderzoeken bij afwijkende ontlasting of anders één tot twee keer per jaar. Controleer regelmatig de vogels zelf en de hokken op vederlijs en bloedmijt.

Indien er problemen zijn dan kunnen wij u helpen. Wij kunnen bloed en swabs afnemen voor verder onderzoek. Beschikken over een laboratorium om de mest te controleren en middelen ter bestrijding van parasieten.

Reis-/vakantieadvies

Als u met uw dier wilt reizen, de grens over, dan kan het zijn dat er specifieke eisen per diersoort zijn. Het kan zijn dat uw dier bijvoorbeeld gechipt moet zijn en een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring nodig heeft. Verder kan het zijn dat uw dier een CITES-soort is, u krijgt dan met de CITES-regels te maken en u heeft dan bepaalde documenten nodig. Ga altijd precies na wat de eisen precies zijn voor uw dier.

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus