Koliek

Symptomen die op koliek kunnen duiden:

- Flemen

- Eten geheel of deels laten staan

- Veel gapen

- Naar de buik omkijken

- Met het voorbeen maaien

- Abnormale houding (buik opgetrokken of juist uitgestrekt staan)

- In zichzelf gekeerd

- Herhaaldelijk liggen en opstaan

- Liggen en rollen

- Opgeblazen buik/flanken

- Naar de buik slaan met het achterbeen

- Steeds kleine beetjes plassen

- Zich laten vallen

- Zweten

Indien u twijfelt adviseren wij om contact met ons op te nemen. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week hiervoor beschikbaar.

Wat kunt u thuis doen?

Indien het gaat kunt u, met pauzes er tussen, steeds 10 minuten stappen tot wij gearriveerd zijn. Put een paard niet uit, en ga niet ‘kosten wat kost’ met het paard lopen. Als een paard niet wilt staan of meelopen dan kan het paard beter in een ruime paddock of rijbak gelaten worden tot de dierenarts er is.

Tips om koliek te voorkomen:

  • Overgang van stal/paddock naar weidegang: Introduceer het paard langzaam aan weidegang. Laat het paard eerst enkele dagen een uurtje op de wei. Vervolgens enkele uren, alvorens het paard een halve dag op de wei te laten. De dikke darm van het paard moet zich op de vertering van gras voorbereiden, dit kan wel 2 weken duren. Bouw de weidegang dus langzaam en voorzichtig op.
  • Overgang van weidegang naar stal/paddock: Gras bevat veel meer vocht dan hooi of kuilvoer. De darmen moeten hier aan wennen. Door vóór het opstallen al hooi/kuilvoer op de weide bij te voeren kunnen de darmen hier aan wennen.
  • Stro: In sommige gevallen kan verstoppingskoliek door stro ontstaan. Stro is in principe een gezonde bodembedekking, omdat dit het paard de mogelijkheid geeft om zijn natuurlijke fourageer gedrag uit te voeren. Er bestaan verschillende soorten stro, met hun eigen smakelijkheid, stengeligheid, lig comfort en absorberingsvermogen. Stro bestaat uit de stengels van granen. Tarwestro is het meest gebruikte stro en bevat het minste energie, is het meest stengelig en wordt het minst gegeten. Daarnaast wordt er ook vaak haverstro of gerststro gebruikt. In haverstro zit van deze drie soorten de meeste energie in en is het makkelijkst verteerbaar. Het eet makkelijk weg en is smakelijk, waardoor paarden er soms wat (te) veel van kunnen eten. Wanneer paarden plots een ander type stro krijgen dat erg smakelijk is, dan kan het zijn dat een paard er plots te veel van eet wat tot verstoppingskoliek kan leiden.
  • Paarden die van stro overgaan op vlas zijn vaak geneigd eerst een aantal volle happen van het vlas te nemen. Let dus op of dit het geval is. Een enkele hap kan niet zo veel kwaad, maar dit gedrag moet niet doorgaan. Leg wat hooi neer om van te knabbelen. Biedt elke dag wat vers stro aan om van te knabbelen. Ook kan de stal tijdens de overgang wat vuil gehouden worden, tot het paard begrijpt dat eten van vlas niet de bedoeling is. Indien het paard dit gedrag blijft vertonen, dan kan dit een teken zijn dat het paard te lange tussenpozen tussen ruwvoer voerbeurten heeft. Controleer het voerbeleid, en biedt wat stro aan voor vermaak.
  • Verstoppingskoliek: Dit komt vaker voor bij paarden die veel op stal staan. Niet gewoon omdat paarden op stro staan, maar juist omdat lichaamsbeweging de darm motiliteit verbeterd. Paarden die veel op stal staan bewegen minder, wat de doorstroming van ruwvoer (en ook minder-verteerbare producten zoals stro) negatief kan beïnvloeden. Laat uw paard zo veel mogelijk vrij bewegen in een paddock of weide. Extra tip: beweging wordt meer gestimuleerd wanneer paarden in sociaal groepsverband staan.
  • Geef nooit beschimmeld ruwvoer of stro aan je paard! De schimmels die in het voer zitten kunnen de darmflora en -balans verstoren, wat tot verteringsproblemen / mestwateren / koliek kan leiden. Let op: schimmel kan ook droog zijn. Ruik regelmatig even aan het ruwvoer dat je voert om te controleren of het nog fris is.
  • Een goed ontwormings-beleid: Wormen kunnen op vele manieren voor koliek zorgen. Zorg er voor dat paarden tot 1 jaar oud op een ontwormingsprotocol staan (bij ons beschikbaar), en dat paarden vanaf 1 jaar oud tweemaal per weideseizoen op de mest gecontroleerd worden en aan het einde van het weideseizoen / begin winter een grote wormenkuur krijgen.
  • Gebitscontroles: Wanneer een paard niet goed kan kauwen kan dat tot slechte vermaling van ruwvoer leiden en kunnen slecht verteerbare stukken voer in de darmen terecht komen. Wanneer een paard proppen maakt kunnen deze proppen soms ook voor slokdarm verstopping zorgen.
  • Vreemde plantjes en noten / zaden in de wei: Wanneer er bomen langs de wei staan kunnen daar veel bladeren of eikeltjes of andere zaden van af komen. Indien een paard plotseling veel hiervan eet kan dit in sommige gevallen voor koliek zorgen. Ook bepaalde plantjes kunnen giftig zijn voor paarden. Controleer regelmatig je weide en wees je bewust van wat er allemaal groeit / ligt waar je paard bij kan komen.
  • Voert u wortelen of ander lekkers? Snij deze liever niet in kleine stukjes, want dan is een paard eerder geneigd deze zonder kauwen door te slikken, wat tot slokdarm verstopping kan leiden. Beter neemt het paard zelf een hap van een wortel of appel.
  • Voert u bietenpulp of andere middelen die wellen, zoals FiberBeet of BiberForce of Seniores Priores? Laat dit eerst in voldoende water weken totdat het volledig uitgedijd is voordat uw paard het eet. Anders komt dit proces in de slokdarm en de maag van het paard op gang, wat voor nare verstoppingen kan zorgen.

Download hier bovenstaande informatie in pdf

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus