Luizen en schimmels bij paarden

Luizen

Luizen zijn parasieten die op de huid kunnen voorkomen. Luizen kunnen met het blote oog gezien worden, maar het kan erg lastig zijn er eentje te vinden omdat ze zich goed kunnen verstoppen. Ze zitten vaak rondom de voorpluk / oren van het paard, maar kunnen overal op het lijf verspreid zitten. Soms zijn alleen de neten (eitjes) te vinden.

Afbeelding 1: Paarden luizen zijn met het blote oog te herkennen, maar het kan erg lastig zijn er eentje te vinden omdat ze zich goed kunnen verstoppen.

Luizen voeden zich van de huid van het paard. Luizen die op paarden zitten zijn gastheer specifiek, wat wilt zeggen dat ze niet zo van mensen huid houden. Ze kunnen dus wel op mensen of andere dieren terecht komen, maar zullen vanzelf beslissen weer te vertrekken. Zo kunnen ze echter wel via andere dieren weer op paarden verspreidt worden. Luizen kunnen ook een poos in de omgeving overleven, waardoor ze ook via stro, borstels, dekens, dekjes, etc. verspreid kunnen worden. Zo kan een luizen infectie ook uit een nieuwe partij stro of ruwvoer komen.

De meest voorkomende paarden luis is Werneckiella equi. Het paard kan ook kippenluis van de kip krijgen, welke ook bloed kunnen zuigen.

De officiële naam voor luizen infectie is ‘pediculose’. Een luizen infectie leidt tot jeuk. De jeuk zelf wordt niet altijd door een eigenaar gezien. In zulke gevallen zijn soms wel de gevolgen van jeuk te zien: kale plekken door het schuren. In ernstige gevallen kunnen luizen ook tot verminderde eetlust en koorts leiden.

Infectie komt het meest voor wanneer de vacht wat langer is en de luchtvochtigheid wat hoger. Luizen infectie komt vaker voor bij paarden met een lage afweer. Een bekend voorbeeld is een jong paard dat net uit de opfok verhuisd wordt en in training gaat, of een periode geen goede voeding heeft gekregen. Zulke veranderingen kunnen leiden tot voedingstekorten en/of stress en een dip in de afweer. Paarden met (onbehandelde) PPID kunnen ook gevoeliger voor infecties zijn.

Luizen kunnen uiteraard in een groep paarden verspreiden als zij met elkaar in contact komen, of in dezelfde stal komen, hetzelfde stro krijgen, met dezelfde borstels gepoetst worden, etc. Toch komt het vaak voor dat één of enkele paarden uit een groep wel luizen heeft en de rest niet. Dit verschil wordt verklaard door de individuele afweer van de paarden.

De therapie bestaat uit het wassen met anti-luizen shampoo speciaal voor paarden luis. In uitzonderlijke gevallen kunnen wij ook een andere manier aanbieden, indien wassen geen optie is. Het wassen moet enkele keren herhaald worden, omdat de eitjes niet dood gemaakt kunnen worden.

Naast het wassen van het paard moeten ook de omgeving en materialen luis-vrij gemaakt worden om her-infectie en/of verspreiding te voorkomen.

De andere paarden uit de kudde moeten ook op luis gecontroleerd worden.

Kijk ook het filmpje op YouTube om te zien hoe luizen er uit zien.

Schimmels

Schimmel infecties (ook wel ringworm of dermatofytose genoemd) komen meestal voor in vochtige perioden. Schimmels kunnen niet goed tegen UV-licht, en komen dus vaker voor tijdens de stal periode, of wanneer het paard een deken draagt. De meest voorkomende schimmel infecties bij paarden zijn Trichophyton of Microsporum.

Het ziet er uit als kale plekken die doorgaans niet jeuken. Deze komen wel eens meer op de plek van het zadel of tuig voor, omdat deze plekken meer bezweet raken. Schimmels kunnen vooral een probleem veroorzaken wanneer het paard een verminderde afweer heeft en komen vaker voor bij jonge paarden. Wanneer een paard uit een groep een schimmel infectie heeft kan het zo maar zijn dat de andere paarden geen last krijgen, als zij een betere weerstand hebben.

Toch kan niet gezegd worden dat het niet besmettelijk is. Schimmels kunnen via direct contact en via materialen (borstels, tuig, dekens, etc.) verspreid worden. Schimmels kunnen overal in de omgeving zitten, dus de kans bestaat dat de andere paarden ook al in aanraking zijn gekomen met de schimmel zonder ziek te worden. Echter, wanneer de omstandigheden heel gunstig zijn voor de schimmel, is het risico op een schimmel infectie voor alle paarden groter. Dat betekend dat in een warme stal met hoge bezetting en weinig ventilatie en hoge luchtvochtigheid, het kan zijn dat de hele kudde geïnfecteerd raakt.

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de uiterlijke kenmerken en de situatie waar het paard zich in bevindt. Indien er twijfel bestaat kan er een haarmonster genomen worden voor schimmelkweek. Het resultaat van de kweek kan 14 dagen op zich laten wachten.

De therapie bestaat uit het wassen van het gehele paard en de materialen die met het paard in aanraking komen. Dit moet enkele keren herhaald worden. Er bestaat ook een vaccin tegen schimmel, wat in sommige groepshuisvestingen met een groter risico op infectie uitkomst kan bieden. Ook zullen we kijken of de omstandigheden verbeterd kunnen worden om de kans op schimmel infecties te verlagen.

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus