De conclusie

Wanneer we het paard hebben bekeken en de 6 plekken hebben gevoeld, kunnen we deze bevindingen samen nemen om tot een conclusie te komen. Is het paard goed (0), te dik (+) of te dun (-)? Zie het schema op de volgende pagina.

In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van het Bonpard schema (zie figuur 16). Deze gaat van -2 tot +2. In het schema lijkt het alleen te gaan om wat je ziet, maar hou er rekening mee dat wat je voelt even belangrijk of zelfs belangrijker is, en dus in de conclusie meegenomen wordt.

In dit schema kunnen ook halve stapjes gebruikt worden. Zo kan een paard ook bijvoorbeld -1,5 of juist +0,5 zijn.

De beste manier om te leren hoe je de BCS doet en met welk cijfer je uit komt, is door met een ervaren persoon te oefenen. Komt onze paardenarts binnenkort bij jou langs? Vraag dan meteen even of je samen de BCS kunt doen, wij helpen graag!

Hou veranderingen in de smiezen

De beste manier om veranderingen op tijd op te merken is door elke 4 a 6 weken te controleren en een logboekje bij te houden. Dat kan ook makkelijk door er een foto bij te nemen en te bewaren. Heb je een gewicht meetlint, dan kunnen ook die gegevens er bij genoteerd worden. Bij een +1 of -1 in het Bonpard schema is het verstandig om het dieet en dagelijkse arbeid bij te sturen. Bij een +2 of -2 in het Bonpard schema moet écht ingegrepen worden en is het verstandig om een voedingsconsulent in te schakelen. U kunt hiervoor contact met ons opnemen.

*Wanneer uw paard op een afslank of aandik dieet staat en het effect valt tegen, neem dan contact op met een voedingsconsulent/dierenarts. Het kan zijn dat een gezondheidsprobleem de onderliggende oorzaak is.*

Download hier het artikel over BCS in pdf

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus