Stap 3 van BCS

Stap 3: Nadat we van de zijkant en achterkant gekeken hebben is het tijd om onze handen te gebruiken.

Er zijn zes plekken op het paardenlichaam waar we naar voelen. Hiervoor is het noodzakelijk dat we weten hoe vet voelt ten opzichte van spier. Kijk hiervoor het bijbehorende filmpje op onze website, waarin we laten zien waar normaal iets vet te voelen is (naast de basis van de staart) en waar normaal alleen spier te voelen is (de broekspieren). Test het uit bij een paard dat niet te dik of te dun is. Werkt het filmpje niet? Vraag het dan aan ons wanneer we op bezoek zijn.

Ook een gezond paard heeft enkele vet reserves. Vet voelt gewoonlijk relatief zacht aan. Wanneer een paard te dik wordt kan het zachte vet ook harder worden. Hard vet is metabool actiever. Dat wilt zeggen dat het meer ontstekingsstofjes afgeeft op het lichaam, en dus met meer gezondheidsrisico’s gepaard gaat, zoals hoefbevangenheid. Hard vet is ook moeilijk om van af te komen. Wanneer een paard afvalt raakt het vaak wel zijn zachte, maar niet zijn harde vet kwijt. Is je paard te dik, zorg er dan voor dat je paard weer afslankt vóórdat het vet hard wordt!

Voor de BCS voelen we naar 6 specifieke plekken op het paardenlichaam (zie figuur 8).

1) Halverwege de hals, bij de manekam (de ‘nekband’).

Met je hand voel je hoe breed dit deel van de nek is; hoe zacht of hard het vet is; hoe buigzaam het is (zie onderstaande afbeeldingen). Leg de manen hiervoor opzij en schuif je hand als een schuifmaat over de bovenkant van de nek. Om te controleren hoe hard of zacht het is kunnen we met de hand voelen door te kneden. Vervolgens gebruiken we twee handen om de buigbaardheid te controleren (zie filmpjes).

De nek hoort buigzaam te zijnv en het vet hoort niet hard aan te voelen. Hoe breed de nek is kan per paard verschillen, maar is ook afhankelijk van hoeveel vet er in opgeslagen zit. Hier is ook de ‘cresty neck score’ op gebaseerd. Vergelijk meerdere paarden om van te leren.

2) Naast de schoft.

Voel naar de vulling: vet vs spier. Hier mag best een dun laagje vet zitten, maar niet te veel. Sommige paarden hebben van zichzelf een hoge schoft, sommige een platte. Dit maakt het belangrijk om goed te voelen. Een te dun paard zal hier geen vet en minder bespiering hebben. De schoft gaat er dan prominenter uit zien, alsof het meer uit steekt met een kuiltje aan beide kanten. Wanneer een paard te dik wordt kan er juist meer vet bij komen waardoor de schoft er vlakker en breder uit gaat zien. Dus: is het bouw of is het paard te dik of te dun? Goed voelen!

3) Achter de elleboog / schouder.

In dit gebied zit een klein spierlaagje en een dun vetlaagje. Wordt een paard te dik, dan is dit één van de plekken waar het vetlaagje makkelijk dikker kan worden. Dat voelt zacht aan.

4) De ribben.

Voel op minimaal 4 plekken verspreid over de ribben. Boven de lijn van elleboog tot heupbot (tuber coxae) ligt een heel dunne spier tussen de huid en ribben (m. latissimus dorsi). Onder die lijn ligt er tussen rib en huid niks. Dit betekend dat als een paard een mooie BCS heeft (0), dat je de rib voelt direct onder de huid voelt. Moet je iets drukken om het bot te voelen, dan is dat vet. Vet ophoping begint vaak meer bij de voorste ribben en meer bovenaan over de spier. Daarom voelen we altijd op verschillende plekken.

5) Lendenen.

Voel net voor het bekken over de rug. Dit gebied wordt gewoonlijk ingenomen door spier. Wanneer een paard te dik wordt kan hier ook vet ophopen. In sommige gevallen kan ook hier de ruggengraad tussen het vet verzinken, waardoor een geultje ontstaat. Bij een gezond paard vormt de ruggengraad het hoogste punt. Kun je hier duidelijk vet voelen en/of zien? Bij een paard met BCS 0 voelt dit gebied juist meer als spier aan.

6) De staartbasis.

Aan weerszijden van het hoogste punt van de staart kun je bij de meeste paarden wat zacht vet voelen. Echter, wordt een paard te dik, dan wordt dit meer en breidt het gebied zich uit. Het kan ook gaan uitsteken t.o.v. de bespiering.

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus