Castratie en kleine operaties op locatie

Dap V.U.G. doet op verzoek castraties op locatie, en kan ook bepaalde chirurgische ingrepen op locatie uitvoeren. Voor overleg of een afspraak kunt u altijd bellen.

Castratie

Wanneer worden hengsten vruchtbaar?

Hengsten kunnen al op 12-14 maanden leeftijd sperma gaan produceren, maar vaak zijn hengsten 15 maanden of ouder wanneer ze succesvol bevruchtend vermogen hebben. Heb je jonge hengsten en merries samen staan, dan kun je beter aan de veilige kant gaan zitten en de hengsten vóór 12 maanden leeftijd apart van de merries houden.

Wanneer laten castreren?

Het liefst castreren we op 1 jarige leeftijd omdat er op die leeftijd nog minder bloedvaten en weefsel aanwezig zijn. Hierdoor kan de operatie simpeler en met minder risico op complicaties verlopen (zoals bloedingen of forse zwelling). Volwassen hengsten adviseren wij op een kliniek te laten castreren.

Hoe gaat de castratie in zijn werk?

Een castratie kan met het paard staand of liggend uitgevoerd worden. De testikels (teelballen) zitten in een voortzetting van het buikvlies in het scrotum. Hierdoor, wanneer dit vlies opengesneden wordt, bestaat er via het lies kanaal een doorgang naar de buikholte. Daarom wordt in Nederland doorgaans gecastreerd met ligaturen: na het verwijderen van het testikel wordt het vlies samen met de achtergebleven zaadstrengstomp dichtgebonden zodat de buikholte weer dicht zit. De tang die voor het castreren gebruikt wordt is bedoeld om de structuren te kneuzen zodat de doorbloeding stopt en de wond niet gaat bloeden. De operatiewond in het scrotum zelf wordt niet gehecht, omdat het erg belangrijk is dat wondvocht naar buiten kan afvloeien.

Foto rechts: Castratie volwassen hengst in een operatie kamer. In het midden het testikel, door de twee handen rechts wordt het ligatuur om de zaadstreng aangelegd. Hierna wordt de zaadstreng doorgesneden.

De nazorg is belangrijk!

  • Het paard zal de dag van de castratie medicatie toegediend krijgen. Vaak zal de dierenarts ook medicatie aan u meegeven voor enkele dagen, indien dat nodig is.
  • Hou de temperatuur van het paard dagelijks in de gaten! Krijgt het paard koorts, dan moet het paard behandeld worden. Er bestaat immers altijd een risico op infectie, en dit risico is nou eenmaal groter bij castratie 'in het veld' dan bij castratie op een kliniek in een operatie kamer.
  • Geef je paard op de dag van de castratie rust, maar vanaf de dag erna is het juist belangrijk dat het paard veel beweging krijgt! Zorg er voor dat je paard tweemaal daags in ieder geval 10 minuten draaft. Zo kan de wond goed van het vocht af komen en zullen de operatie wonden niet te vroeg sluiten. Krijgt het paard niet voldoende beweging, dan zal wondvocht meer ophopen, zal het scrotum gaan zwellen en kan er meer ontsteking of zelfs infectie ontstaan.
  • Controleer dagelijks tussen de benen: zwelt het op tot meer dan tennisbal formaat; bloedt de wond meer dan enkele druppels; hangt er weefsel van binnenin de wond naar buiten; komt er pus uit de wond of ruikt het vies...? Bel dan uw dierenarts!
  • Probeer de castratie te plannen in een periode zonder vliegen die de wond kunnen bevuilen. Gebruik anders anti-vliegen spray (niet direct op de wond maar er net naast).

Download hier bovenstaande informatie in pdf

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus