Hoesten

Paarden hebben van nature een uitmuntend gebouwd ademhalingssysteem. Het is dan ook niet ‘gewoon’ als een paard hoest bij bijvoorbeeld het rijden of opstallen. Het is al helemaal niet de bedoeling als een paard meerdere malen per dag hoest.

Waarom hoesten paarden?

Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Deze oorzaken hebben elk weer hun eigen aanpak nodig. Wij streven er naar paarden zo veel mogelijk m.b.v. management advies te helpen om van het probleem af te komen, en indien nodig met medicatie te ondersteunen.

Voorbeelden van oorzaken voor hoest:
- Allergie / stof
- Griep virus
- Rhino virus (EHV)
- Droes
- Andere virussen of bacteriën
- Verslikken
- Etc.

Lees op onze website meer over allergie, griep, EHV, droes, etc. onder ‘Ziektes’.

Soms kan hoest met wat tijd en rust vanzelf over gaan. Echter, sommige symptomen maken het toch belangrijk dat het paard wél meteen geholpen wordt.

  • Heeft het paard koorts? (37,4-38,0 °C is normaal)
  • Hoest het paard helemaal vanuit de tenen?
  • Heeft het paard ook neusuitvloeiing?
  • Kan het paard niet goed functioneren door de hoest?
  • Hoest het paard vaker op een dag, of wordt het alleen maar erger?

Bel ons dan sowieso voor hulp of overleg.

Is de hoest heel subtiel, zonder koorts of neusuitvloeiing, en functioneert het paard desondanks nog prima? Dan kunt u er voor kiezen om het eventjes aan te kijken. Laat uw paard dan niet met andere paarden in contact komen om verspreiding van eventuele virussen te voorkomen.
Let op: ook een subtiele hoest moet niet aanhouden. Indien u twijfelt kunt u met ons overleggen.

In de tussentijd is het verstandig om stof zo goed als mogelijk te verminderen. Zo kunt u het hooi een half uurtje weken in water, het hooi vanaf de grond aanbieden i.p.v. borsthoogte, niet opstrooien of vegen wanneer het paard in de buurt is, veel verse lucht, etc. Ook hebben we supplementen die de luchtwegen kunnen helpen, als ondersteuning bij koud weer of juist bij droog weer en gevoeligheid voor stof. Bel ons hiervoor of kom eens langs.

Het klinisch onderzoek

Onze paardenarts zal niet alleen uw paard onderzoeken, maar ook het management en de stal situatie even met u nalopen. Zijn er dingen die u zelf kunt doen om te voorkomen dat het paard blijft hoesten? Dan krijgt u hier een passend advies voor.

Het paard wordt ook klinisch onderzocht. Er wordt naar de longen geluisterd. Indien nodig kan er in overleg een swab of keelspoeling genomen worden om te zoeken naar virus of bacteriën. Indien het paard ook koorts heeft kan desgewenst een bloedonderzoek gedaan worden. Kortom, een simpel bezoekje, waar veel antwoorden en een plan uit komen rollen.

Nadere diagnostiek

Indien nodig kan er naast het klinisch onderzoek ook nadere diagnostiek gedaan worden. In sommige gevallen kan dit gewenst zijn en zullen wij deze optie aan u voorleggen. Zo is het mogelijk om bij u op stal een B.A.L. te doen, waarbij we een monster van het luchtweg slijm nemen om de afweer reactie van de luchtwegen te bekijken. Aan de hand hiervan kan een diagnose gesteld worden en kan een behandeling afgestemd worden op de specifieke situatie van de patiënt.
Ook is het mogelijk met een camera in de luchtwegen te kijken, om de afweer reactie in de luchtwegen op een andere manier in beeld te brengen. Dit kan niet bij u op stal, maar kan wel in onze regio in de buurt gedaan worden.

Download hier bovenstaande informatie in pdf

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus