Voedingsadvies

Bij Dap V.U.G. kunt u een consult bij onze voedingsconsulent inplannen. Zo krijg je meer inzicht in de voeding en gezondheid van je paard, en kunnen problemen opgelost of voorkomen worden.

Wat houdt een voedingsconsult in?

Bij een voedingsconsult worden een aantal dingen op een rijtje gezet om er achter te komen of de voeding goed afgestemd is op het paard en de situatie:

  • Welke voeder behoeften heeft uw paard? Leeftijd, arbeidsniveau, gewicht, geslacht en andere factoren zijn hier van invloed op.
  • Hoe zit uw paard in zijn of haar vel? Hoe is het energie niveau? Wat is de body conditie score? Zijn er gezondheidsklachten?
  • Welk voer krijgt het paard, hoeveel en op welke tijden? Heeft u bepaalde voorkeurs producten?

Deze gegevens worden gebruikt om in kaart te brengen of het paard krijgt wat nodig is.

Hier onder staan enkele ruwvoer analyses uit voedingsconsulten die wij in 2021 hebben gedaan. Ze verschillen aanmerkelijk!

Let op: Of het ruwvoer eerste of tweede snee is maakt enkel deels uit, want alsnóg kan de inhoud erg verschillen. Het blijft gokken. Er is maar één manier om zeker te weten wat er in ruwvoer zit, en dat is door het te meten. Dit kan via onze praktijk.

Past het ruwvoer bij de behoeften van uw paard?

  • Het paard van de analyse in de afbeelding links had hoefbevangenheid. De analyse liet zien dat het ruwvoer niet geschikt was wegens het hoge aandeel aan suikers. Dat terwijl het expres ‘oud en grof’ hooi was. Het hooi van de analyse ernaast was een betere match.
  • Het ruwvoer van de analyse rechts werd gebruikt voor gespeende veulens. Ze konden er onbeperkt van eten, maar tóch zagen ze er niet heel fit uit. Hun haarkleed was niet mooi glanzend en ze leken ‘gewoon minder vol en vitaal’. Uit de analyse werd duidelijk dat de veulens behoefte hadden aan meer voeding, eiwit en energie om in de groei te stoppen. Het hooi van de analyse links daarvan was wel geschikt: meer energie en veel eiwit. Suiker kunnen ze op die leeftijd ook goed verbruiken en omzetten in groei.
  • De middelste analyse was van ruwvoer voor een rijpaard. Dat was een perfecte match: genoeg eiwit, voldoende energie maar niet te veel waardoor het paard veel ruwvoer kon eten zonder te dik te worden en ook niet te veel suikers.

Wat kunnen we met een ruwvoer analyse?

  • Heb je voer nodig met veel of weinig energie? Dat hangt af van de arbeid, de leeftijd, de lichaamsconditie (zie artikel BCS op onze website), of er insuline resistentie of hoefbevangenheid speelt, etc.
  • Zit er voldoende eiwit in het rantsoen om de spieren te ondersteunen? Is het een jong paard dat nog moet groeien? Gaat het om een drachtige merrie of merrie met veulen aan de voet? Is het paard mager / moet het meer spier opbouwen?
  • Is het paard gevoelig voor suiker? Hoeveel suiker en koolhydraten zitten er in deze partij? Past dit bij de levensfase en arbeidsniveau?

M.b.v. de ruwvoer analyse kan onze voedingsconsulent aan u laten zien of het voer geschikt is, hoeveel het paard ervan nodig zal hebben én hoe het eventueel met krachtvoer aangevuld kan worden. Voor het beste advies is een analyse met mineralen geadviseerd.

Verschillen in ruwvoer analyses

Er zijn twee grote aanbieders van ruwvoer analyses: Eurofins en Pavo (die het ook via Eurofins laat uitvoeren).

Pavo biedt goedkopere analyses aan, omdat zij concessies doen op bepaalde punten. Dat betekent het volgende:

  • De analyses van Pavo zijn niet nauwkeurig. Ze geven het resultaat in categorieën aan, waardoor je niet exact weet wat er in het ruwvoer zit. Dit betekend ook een minder nauwkeurig voedingsadvies.
  • Eiwit wordt in ‘ruw eiwit’ gemeten. Dit is het eiwit dat het paard opeet, maar nog niet wat het lichaam daadwerkelijk opneemt. Welk deel van het ruw eiwit daadwerkelijk in de darm verteerd wordt en opgenomen wordt in het lichaam blijft een gok.
  • De analyse van Pavo geeft geen fructaan meting, geen structuurwaarde en geen verteerbaarheid van het ruwvoer. Deze dingen kunnen juist wel van belang zijn bij paarden die bijvoorbeeld gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of koliek.
  • In de meer uitgebreide analyse meet Pavo een deel van de mineralen, maar niet alle. De analyse van Eurofins doet dat wel, inclusief selenium. Dit is een belangrijk element.

Zie voor meer informatie de blauwe tabellen onderaan dit artikel.

Voorbeelden van medische problemen die gevolgen hebben voor de voeding

Terugkerende koliek, vatbaarheid voor diarree, overgewicht en insuline resistentie, hoefbevangenheid, astma, spierbevangenheid, vermagering, gebitsproblemen (met name senioren), boxrust voor revalidatie, etc.

De analyse

Aan de hand van het voedingsconsult maken wij een analyse en wordt een advies opgesteld. Hier onder ziet u een voorbeeld van een analyse. In het groen rantsoen A en in het blauw rantsoen A + aanvulling. De rode lijn is de minimale behoefte voor deze mineralen en vitaminen.
Met dit advies kunnen we verwachten dat het paard langer gezond blijft!

figuur 2: Deze analyse laat meteen enkele veel voorkomende problemen zien: veel ijzer, een tekort aan mineralen koper (Cu), zink (Zn) en selenium (SE).

Bent u benieuwd naar het rantsoen van uw paard of twijfelt u of uw paard wel alles binnen krijgt wat nodig is? Of is er een gezondheidsprobleem? Geef ons een belletje!

Download hier bovenstaande informatie in pdf

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus